GOMBOȚI SAU GĂLUȘTE CU PRUNE

Am amestecat zilele astea câteva rețete de găluște cu prune aka gomboți. Ba nu eram mulțumită de textura aluatului, ba de pesmet, ba de prune. La partea cu prunele depinde de ce găsesc în piață. Cu restul vă scriu mai jos. 

Ingrediente: 

Aluat

1 kg cartofi albi 

2 ouă (eu am folosit 3 mici) 

300g făină 

coajă de la o lămâie

2 linguri ulei 

1 lingurița de scorțișoară

un praf de sare 

Pesmet:

250g pesmet 

50g unt 

vanilie păstaie (merge și esență că nici eu nu îmi permit mereu păstaie) 

150g zahăr toss (unii folosesc pudră) 

50-100g nucă măcinată

1 linguriță scorțișoară

Umplutura 

vreo 20 prune de mărime medie/10 în caz că vrei să pui jumate/gombot.

Deci, am pus cartofii la fiert în coajă cu un praf de sare și între timp nu am stat degeaba. Am tăiat prunele pe din două (fără să le despart complet), am scos sâmburii. Când nu găsesc prune foooarte coapte le acopăr cu puțin zahăr vanilinat. 

Cartofii mai au de fiert deci mă apuc de pesment ca să fie gata. Pun untul în tigaie pe foc mic și aștept să se topească. Atunci pun pesmetul peste și amestec cât să devină omogen. Arunc un praf de sare, esența de vanilie, zahărul, nuca și scorțișoara. Mai las puțin pe foc amestecând. Opresc și pun capacul. 

Cartofii s-au fiert și când mi-a permis cât de cât temperatura lor, i-am decojit. I-am presat ca pe pireu cu un praf de sare. Am adăugat ouăle, uleiul, scorțișoara, coaja de lămâie și apoi făina. Le-am omogenizat frumos fără să amestec excesiv. Aluatul să fie lipicios că altfel ies găluște tari și nașpa. 

Ca să îmi iasă găluște cât de cât uniforme am măsurat cantitatea de aluat și am făcut gomboți de 65g de aluat fiecare. Mi-au ieșit 20 de gomboți. M-am ajutat cu apă rece ca să modelez aluatul pe prună. Practic, doar am făcut un guguloi de aluat unde am presat pruna, apoi am închis aluatul în jurul ei. 

Între timp aveam deja apa pe foc care fierbea ușor. Vreo 3 l cu vreo 3 linguri de zahăr în ea. Am pus câte 5 prune deodată în apă. După ce se ridică la suprafață, le mai țin 5 minute. 

Le scot și le tăvălesc prin pesmet și aia e. Mușc din gălușcă fericită. 

aici am avut niste prune coapte coapte…dreamy

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *