RULOURI CU SCORȚIȘOARĂ TRADIȚIONALE SUEDEZE

Cică asta e rețeta originală de rulouri cu scorțișoară. O am dintr-o carte suedeză de dulciuri (Sju sorters kakor/ șapte sortimente de dulciuri). Numele desertului în suedeză este“kanelbullar”. Kanel = scorțișoara; bullar, vă dați voi seama. Se pronunță, aproape, “canelbular”. Cât de useless a fost asta? Hahahaha. Anyway…revenind la rețeta de rulouri cu scorțișoară, o să recunosc, eu m-am îndepărtat foarte puțin de la ea. E vorba doar de un ingredient. Keep reading.

Ingrediente:

Aluat:

50g drojdie proaspătă

500ml lapte 

130 g zahăr 

800-840 g făină

1 linguriță jumate de cardamom

juma’ linguriță sare 

150G unt LA TEMPERATURA CAMEREI

Umplutura:

100g unt LA TEMP CAMEREI

90g zahăr 

2 lingurițe de scorțișoară

Maglavais de dat cu pensula și în ceva:

un ou

praf de sare 

perle de zahăr 

Pentru aluat eu am optat varianta mai lungă de dospit pentru că, aparent au mai mult timp să își îmbine aromele. Crazy. Am amesatecat drojia cu laptele rece (varianta rapidă: lapte cald) până s-au omogenizat. Apoi am adăugat ingredientele uscate (aluatul să fie puțin lipicios) și la final am băgat și untul moale până s-au incorporat. Trebuie frământat vreo 10-20 minute. L-am acoperit și l-am lăsat la dospit 3 ore pentru că mi-a permis timpul. Dacă folosești lapte cald, e ok și 40 minute. 

Umplutura clasică zice unt. Practic, le amesteci pe toate și aia e. Eu am optat pentru o cremă de migdale care și ea se regăsește printre rețetele suedezilor. Am folosit vreo 200g. Eu am dat “crema” pe răzătoare mică pentru că era ca un baton mai tare care nu s-ar fi amestecat bine cu zaharul și scorțișoara. Anyway..v-ați prins!!!! 

E prima oară când o fac cu cremă de migdale și au ieșit puțin fade la prima înghițitură. Norocul meu că mi-a zis cineva care le-a încercat că “mi-ar fi plăcut mai grase”. Și așa e. Și mie mi-ar fi plăcut. Deci, aș zice să nu înlocuim complet untul, doar să punem mai puțin și să completăm cu cremă de migdale. 

Am luat aluatul și l-am tăiat în 4. Eu nu am un blat mare că mergea și în 2. Am pus făcălețul pe fiecare bucată și am întins intr-un pătrat subțire de aprx 1/3 deget. Am pus umplutura pe deasupra și am făcut un rulou:

Rulou pe care l-am tăiat așa:

Am pus rulourile în forme și le-am mai lăsat cât să se dubleze în mărime.

Am uns cu oul bătut cu un praf de sare și am presărat perlele de zahăr. 

8-10 min la 225 grade. 

E de toamnă/iarnă maxiiiim.

De știut e că cel mai bune sunt în prima zi. Norocul e că merg congelate după ce s´-au răcit complet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *